نکاتی “اساسی” برای برقراری ارتباط موثر با دیگران
برقرای ارتباط موثر گاهی برای ما چالش برانگیز است اما با رعایت این ۴ نکته کاربردی، میتونید با دیگران یک ارتباط موثر و مفید برقرار کنید.
- برای برقراری ارتباط موثر با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنید
ارتباط چشمی نقشی اساسی در برقراری ارتباط با دیگران داره و یه راه عالی برای برقرای ارتباط موثر با دیگران، نگاه کردن به فرد مقابله. از ارتباط چشمی می تونید به عنوان پیام همزمان سازی استفاده کنید.
افراد دوست دارن به طرف مقابل این فرصت رو بدن تا صحبتشون رو ادامه بده و هرچند وقت یکبار وقفه هایی رو از عمد ایجاد می کنند تا بتونن با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنند و عکس العمل طرف مقابل به حرفهاشون رو ببینند.
بعضی از مردم مثل فروشندگان و بازاریابان، برای اینکه بتونن بیشترین تاثیر رو روی مخاطب بزارن، سعی می کنند ارتباط چشمی زیادی برقرار کنن.
از طرف دیگه عدم برقراری ارتباط چشمی، نشون دهنده خجالت (مثلا برای ایجاد وقفه در گفتگو به یه سمت دیگه نگاه می کنیم)، تنبیه ناشی از رفتار بد یا عدم تسلط بر فرایند افکار ما است.
مردم در زمان صحبت کردن ۷۵% مواقع به هم نگاه می کنند، اما در زمان گوش دادن فقط ۴۰% با هم تماس چشمی برقرار می کنند.
فردی که از لحاظ اجتماعی تسلط بالایی در برقراری ارتباط داره، هوش بالایی داره و برونگراست، نسبت به فردی که از لحاظ اجتماعی کم روتر هست، موقع صحبت کردن بهتر به نظر میاد.
این موارد چند مثال از اهمیت برقراری ارتباط چشمی اصول برقرای ارتباط موثر است، اما مطالب بیشتری درباره اهمیت برقراری ارتباط چشمی و مصداق آن در جامعه وجود داره.
- برای برقراری ارتباط موثر سعی کنید یک پیام واضح بفرستید
یکی از مهارت های برقراری ارتباط موثر با دیگران اینه که بتونیم واضح منظورمون رو برسونیم، برای همین بین حرف زدن با هدف و بدون هدف فرق خیلی زیادی وجود داره.
همیشه سعی کنید در زمان صحبت کردن از کلماتی استفاده کنید که معنی دارند و مقصود شمارو بهتر می رسونن و هدف خودتون رو بیاد داشته باشین ( چه زمانی که تو یه مصاحبه کاری هستین یا وقتی که تو یه جلسه کاری قرار دارین، یا زمانی که دارین با شریکتون گفتگو می کنید).
وقتی هدف از گفتگو رو از قبل میدونید، احتمال بیشتری وجود داره که پیام شما به طور شفاف انتقال پیدا کنه.
- برای برقراری ارتباط موثرتر همیشه پذیرای حرفهای دیگران باشید
بیشتر ما با داشتن یک پیش فرض ذهنی از چیزی که در نهایت میخوایم بدست بیاریم، با دیگران صحبت می کنیم. این خوبه که با یک هدف واضح، شروع به صحبت کردن و گوش دادن به حرفای دیگران کنیم، اما یادتون باشه در زمان گفتگو و صحبت کردن انعطاف داشته باشید.
اگر طرف مقابل شما دقیقا همون چیزی که توقع دارین بشنوین رو نمیگه، سعی کنید خودتون رو با شرایط وفق بدین. وقتی طرف مقابل داره صحبت میکنه؛ سرتون رو تکون بدین، لبخند بزنین یا صداهای تصدیق کننده تولید کنید (بله، موافقم، اوهوم).
این کارها به شما کمک می کنه تا یک فرد شنونده فعال باشید و ارتباط موثرتری برقرار کنید، حتی اگه گفتگو طبق چیزی که میخواین پیش نمیره، باز هم به گوش دادن ادامه بدین.
مهم نیست برداشت شما درسته یا نه، فقط همین که سعی کنید چیزی که طرف مقابل میگه رو درک کنید، برای افزایش رضایت طرف مقابل و برقرای ارتباط موثر کفایت می کنه.
- برای برقراری ارتباط موثرتر منتظر باشید تا طرف مقابل حرفشو تموم کنه
ما همه کسانی رو که دوست دارن بدون گوش دادن به حرف طرف مقابلشون حرف بزنن رو میشناسیم؛ اونها کسانی هستند که فکر میکنند چیزی که میگن برای تمام افرادی که در اطرافشون قرار دارند جالبه؛ این افراد ظاهرا نمیدونن که گوش دادن به دیگران یک بخش مهم از گفتگو کردن و ارتباط برقرار کردنه. هممون قطعا با چنین افرادی زیاد برخورد داشتیم.
افرادی که میتونند خیلی خوب ارتباط برقرار کنند، قطعا به خوبی میدوند که حرف زدن و گوش دادن نوعی داد و ستد محسوب میشه. گوش دادن رابطه ای هست که بر اساس احترام دو طرفه و اهمیت دادن به احساس همدیگه، بین کسی که صحبت میکنه و کسی که میشنوه تقسیم میشه.
بعضی از مردم فقط راجع به خودشون صحبت میکنند؛ چون فکر میکنند بیشتر از هر کس دیگه ای که میشناسن جالبن، اما بیشتر مردم مغلوب احساسات خودشون میشن و دیگه به حرف های اون فرد گوش نمیدن.
به هر حال تک گویی یا مونولوگ به شنونده پیام اشتباه می فرسته؛ در حالی که یک گفتگو دوطرفه باعث نزدیک تر شدن مردم به هم میشه. اغلب افرادی که گروهی رو مدیریت میکنند یا صاحب قدرت هستن (مثل یه فرد سیاست مدار، یه دکتر یا حتی یک مادر سختگیر)، افرادی هستند که خیلی خوب میدونند چطور ارتباط موثرتری قرار کنند.
بطور کلی به صحبت های طرف مقابل خودتون گوش بدید، به آنها سیگنال هایی بدید که نشون میده مجذوب حرفاشون شدید و با یک پیام واضح صحبت کنید، آن وقت شاهد تفاوت در چگونگی برقراری ارتباط موثرتون خواهید بود.
شما چه راهکارهایی رو برای برقراری ارتباط موثر پیشنهاد می کنید؟
جالب بود. ممنون از مطالب خوبتون. کاش این چیزا رو تو مدرسه و دانشگاه هم بهمون یاد میدادن که وقتی میریم تو جامعه بلد باشیم با دیگران چطوری ارتباط برقرار کنیم تا موفق تر باشیم